11 Kasım 2015 Çarşamba

Yerelması

© 2015 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır
www.benimyemekkitabım.com

Yerelması papatyagiller ailesindendir.Cinsi ise ayçiçeğigillerdendir. Yeraltındaki yumruları ekim-nisan ayları arasında topraktan sökülerek kış sebzesi olarak yenir.

Köksaplarından yemek ve salata yapılabilen yerelması aynı zamanda meyve olarakta tüketilebilir.

Anayurdu Amerika kıtası ve özellikle Kanada olan bu çokyıllık dayanıklı otsu bitki, 17. yüzyılda Avrupa'ya getirilmiş ve oradan dünyaya yayılmıştır.

Yerelması bitkisi ayçiçeğine benzer ama yazın açan yaprak ve çiçekleri iri papatyaları andırır.Yumru köksapları ise dış görünüş yönünden patatese benzer ancak patates kadar düzgün değildir.


Yerelması büyük oranda inülin ile meyve şekeri içerir. Besleyici değeri yüksek ancak nişasta içermediğinden kalorisi düşük bir sebzedir.

Her türlü iklimde kolaylıkla yetişen yerelması bitkisi toprak konusunda da seçici değildir.

Yerelması yüksek miktarda A, B ve C vitamini içermesinin yanısıra zengin bir demir, potasyum, kalsiyum ve fosfor kaynağıdır.


Yerelması'nın Faydaları:

  • Beden direncini artırıp kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olduğu için şeker hastalarına tavsiye edilir.
  • Bağırsaklar için faydalı etkileri olan, çok miktarda inülin içerir.
  • İçerdiği yüksek lif miktarıyla sindirim sisteminin çalışmasını hızlandırarak tok kalma süresini uzatır.
  • Anne sütünü arttıcı etkileri vardır.
  • Fosfor içeriğiyle kemiklerin güçlü yapısını korur.
  • Kabızlığı ve basur şikayetlerini azaltır.
  • Romatizma ve mafsal ağrıları hafifletir.
  • İçerdiği besin değerleri ile kansızlığa iyi gelir.
  • Böbreklerin çalışmasını hızlandırır idrar söktürücüdür.
  • Safra özsuyu gelişini arttırır.
  • Müshil etkisi vardır.
  • Cildi temizler ve parkalık verir.
  • Göğsü yumuşatmaya ve öksürüğe iyi gelir.
  • Cinsel gücü arttıcı etkisi olduğu ileri sürülmektedir


Funda Yüce Gomez Solis

© 2015 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder