9 Şubat 2014 Pazar

Waffle


© 2014 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır
www.benimyemekkitabım.com



Temel olarak, yumurta, süt, un ve tereyağıyla hazırlanan, ülkelere göre içerikleri ve sunumları değişkenlik gösteren Belçika asıllı bir tür hamurdur waffle.

Waffle, ilk olarak orta çağda ağır demirden kalıplarda yapılmaya başlandı.Bu kalıplar tost makinesi şeklinde iki parçadan oluşuyor ve ahşap tutacakları bulunuyordu.Çeşitli şekillerde ve tiplerde hazırlanan bu kalıplardan bazılarında hazırlayan ve dizayn yapanların sembolleri bulunurdu.

Waffle birçok kaynakta tatlı olarak geçmesine rağmen içerisine konulan malzemelere göre rahatlıkla tuzlu bir servis haline de dönüştürülebilir.

© 2014 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır


Orijial Belçika waffle'ları, bilinenin aksine çok daha küçük boylarda ve genellikle sade olarak servis edilirler.İçerisine konulan şeker parçaları pişirme esnasında karamelize olur, bununla birlikte hamuruna katılan tarçın ve vanilya aromalarıyla birlikte oldukça da ince hazırlanırlar.

Bugün dünyanın birçok yerinde, yapıldığı ülkenin ve yörenin ürünlerine, kültürüne göre değişiklikler gösteren ve sayısız şekiller almış olan waffle için sizlere farklı bir tarif hazırladım.

Genel olarak metal waffle makinelerinde hazırlanan bu hamuru fırınlar için dizayn edilmiş bir waffle kalıbında pişirdim.

© 2013 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır

Eğer böyle bir kalıbınız yoksa aşağıda ölçüsünü verdiğim tarifi aynı inceliğe denk gelecek şekilde düz bir fırın tepsisinde de uygulayabilirsiniz.

© 2014 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır


Fakat benzer bir kalıp edinmenizde elde edeceğiniz sonuçlar açısından fayda var.

Aşağıdaki ölçüleri hazırlarken ikiye ayırarak hem tuzlu hem de tatlı servisler uyguladım.

Sizler hamur malzemelerini değiştirmeden sonradan istediğiniz eklemeleri zevkinize ve mevsime uygun olarak yapabilirsiniz.

© 2014 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır


Malzemeler :

8 waffle için :

3 yumurta (oda sıcaklığında)
410 ml. süt
110 gr. tereyağ
240 gr. un
2 tatlı kaşığı kabartma tozu
Yarım tatlı kaşığı tuz

© 2014 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır

Tatlı waffle için : (isteğe bağlı)

Hazırladığınız hamuru kalıplara dökmeden önce 2 çorba kaşığı toz şeker ekleyip karıştırın

© 2013 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır

Tuzlu Waffle için : (isteğe bağlı)

Hazırladığınız hamuru kalıplara dökmeden önce 2 çorba kaşığı parmesan peyniri ve 1 tatlı kaşığı kekik ekleyip karıştırın.

© 2014 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır


Hazırlanışı :

Yumurtaları ve sütü tel çırpıcıyla çırpın. Tereyağını eritin ve bu karışıma ekleyin.

Elenmiş un, tuz ve kabartma tozunu ekleyerek karıştırmaya devam edin.
İyice karıştırdığınız hamuru bu aşamada ikiye ayırarak tuzlu ve tatlı waffle malzemelerini ekleyin.

© 2014 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır

Karışımı waffle kalıplarına dökerek 220 derecede önceden ısıttığınız fırında yaklaşık 10 dakika pişirin.

Kalıpları koyduğunuz tepsiyi fırından çıkarın ve ters çevirerek kalıpları çıkarın.Waffle'ların diğer yüzünü kalıpsız olarak kızarana kadar pişirin.( Yaklaşık 7-8 dakika fırının sıcaklığına göre süre değişecektir)  

© 2014 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır



Pişen waffle'larınızı tatlı ve tuzlu servis olarak ayırıp dilediğiniz malzemelerle servis edebilirsiniz.


© 2014 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır

Benim kullandıklarım :

Asturias peynirleri, salata malzemeleri, acılı domates sosu, bal, çikolata sosu, muz, üzüm, badem.

Özellikle tadı çok güçlü bir peynir kullanacaksanız balla birlikte servis etmenizi tavsiye ederim.

Çikolata sosunu hazırlamak için, 200 ml. kremayı ısıtın ve 150 gr. çikolata ekleyip karıştırın.

Waffle servislerinizi dileğiniz şekillerde ve içeriklerle hazırlayabilirsiniz.

© 2013 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır

Afiyet Olsun


Funda Yüce Gomez Solis


© 2014 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder