27 Haziran 2013 Perşembe

Çikolatalı Profiterol

© 2013 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır



www.benimyemekkitabım.com


1935 baskılı bir Fransız sözlüğünde tanımı yapılan, ancak ortaya çıkışı 16.yüzyıl olarak bilinen, avrupa ve dünya genelinde oldukça tanınan ve sevilen Fransız mutfağından bir tatlıdır profiterol.

Profiterolü genel olarak, içi boş hamur toplarının çeşitli krema ve iç harçlarıyla doldurularak ve yine üzeri çeşitli soslarla kaplanarak servis edilen bir hamur tatlısı olarak tarif edebilsekte, tuzlu olarakta hazırlanabilir.

Profiterol sizler için ne anlam taşıyor bilmiyorum ama benim için çocukluğumdan kalan ilk mutfak maceralarımdan birinin adıdır aynı zamanda.

© 2013 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır


Henüz mutfağa yeni yeni girmeye başladığım yıllarda heyecanla öğrendiğim ilk tariflerden birini bugün sizlerle paylaşmak istiyorum.Yıllar içerisinde tarifte birkaç değişiklik yaptım ve bugün elde ettiğim son halini içiniz rahat bir şekilde deneyebilirsiniz.Umarım beğenir, afiyetle yer ve paylaşırsınız.


© 2013 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır


Çikolatalı Profiterol

Hamur için :

Malzemeler :

1 su bardağı un (elenmiş)
1 su bardağı su
100 gr tereyağ
4 yumurta
1 çorba kaşığı toz şeker
1 çay kaşığının ucuyla tuz
Limon kabuğu rendesi ya da vanilya (isteğe bağlı)

 İç kreması için :

500 gr süt
2 çorba kaşığı un
2 çorba kaşığı nişasta
1,5 çay bardağı toz şeker
50 gr. tereyağ
Limon kabuğu rendesi ya da vanilya (isteğe bağlı)

Üst sosu için :

80 gr. bitter çikolata
50 gr beyaz çikolata
150 ml. krema

© 2013 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır


Hazırlanışı :

Bir tencereye su, yağ, şeker ve tuzu koyarak kaynamaya bırakın.Kaynayan suya unu dökün ve kısık ateşte 2-3 dakika tahta kaşıkla karıştırarak hamuru özleştirin.Soğumaya bırakın.
Soğuyan hamura yumurtaları tek tek kırarak tahta kaşıkla ya da elle yoğurarak iyice yedirin.

Her yumurta eklediğinizde hamurun ayrıldığını göreceksiniz.Sabırla karıştırmaya devam edin.
© 2013 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır
Son olarak vanilya ya da limon kabuğu rendesi ekleyin.

Hazırladığınız hamuru dilerseniz sıkma torbasıyla, dilerseniz de kaşıkla ceviz büyüklüğünde toplar gibi şekillendirerek 2-3cm. aralıklı olarak fırın tepsisine  dizin.

© 2013 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır
Önceden ısıttığınız 200 dereceli fırında 15 dakika pişirin.Fırının ısısını 180 dereceye indirerek 30 dakika daha pişirin.Pişme işlemi sırasında ve piştikten sonra 15 dakika kadar fırın kapağını açmayın.

© 2013 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır

(Pişirme sırasında fırın kapağı açılırsa bu hamurun çökmesine neden olabilir.)

Pişen ve kuruyan profiterol hamurlarınızı iç kremayı hazırlayana kadar bekletin.
© 2013 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır

İç Krema Hazırlanışı :

Vanilya ve tereyağ hariç bütün malzemeleri tel çırpıcıyla karıştırıp süte iyice yedirin.Sonra bu karışımı kısık ateşte sürekli karıştırarak pişirin.Kaynama başladığında ocağı kapatın.

© 2013 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır

Tereyağ ve limon kabuğu rendesi ya da vanilyayı ekleyin. Kremayı sürekli karıştırarak soğutun.

Profiterol toplarını kenarlarından hafifçe keserek kaşık yardımıyla kremayı doldurun.Dilerseniz kremayı sıkma torbasına koyup ince uç kullanarak topları kesmeden direkte doldurabilirsiniz.

© 2013 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır

Üst Sosunun Hazırlanışı :

Kremayı kaynama başlayana kadar ısıtın.Kaynama başladığında ocaktan alın ve bir kaseye kırmış olduğunuz  çıkolataların üzerine dökün.Karıştırarak çikolatanın erimesini sağlayın.

Bu sosu servis tabağına koyduğunuz profiterollerin üzerine direk dökebilirsiniz.Beyaz çikolata ile süsleme yapmak istiyorsanız profiterolleri çikolata sosuna tek tek batırıp servis tabağına dizin.

© 2013 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır

Beyaz çikolatayı Benmari usulü ya da mikrodalgada eritin.İnce uçlu sıkma torbası ya da kendi hazırlayacağınız küçük sıkma aparatlarıyla istediğiniz süslemeyi yapın.

© 2013 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır
Ayrıca ceviz, fındık badem vb. kuruyemişlerde kullanabilirsiniz.


© 2013 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır


Afiyet Olsun

Funda Yüce Gomez Solis

© 2013 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder