31 Temmuz 2012 Salı

Şebit - Kıymalı Kayseri Yağlaması

© 2012 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır

Bugün Kayseri mutfağının meşhur yemeklerinden biri olan Yağlama tarifini sizlerle paylaşmak istedim.Zor gibi görünen ancak oldukça kolay hazırlayabileceğinizi düşündüğüm bir yemek Yağlama.
Birçok Kayseri´linin özellikle Pazar günleri yaptığı ve geç kahvaltılarda sıklıkla tüketilen bir yemek yağlama. Yemeğin hamuruna Şebit diyor Kayserililer.Eskiden bahçeye çalışmaya gidenlerin hazırladığı bir yemek olduğu söyleniyor.Kıymasız olarak ve mayasız hamurla hazırlanan Şebitlerde var. Şebit mantısı olarak da bilinen bu yemeğin sadece hamurunu hazırlayıp istediğiniz bir harçla servis etmeniz de mümkün. Kayseri´lilerin ve tadan birçok insanın severek yediği bu yemeği denemeyen varsa mutlaka denemeliler diye düşünüyorum.
© 2012 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır

 Malzemeler :
Şebit Hamuru için :
500 gr. un
25 gr yaş maya
Yarım su bardağı ılık su (unun su alma kapasitesine göre biraz arttırabilirsiniz)
1 tatlı kaşığı  toz şeker
2 çay kaşığı tuz
Kıymalı harç için :
300 gr orta yağlı dana ve kuzu kıyması karışık (sadece dana eti de kullanabilirsiniz)
1 büyük kuru soğan (ince doğranmış)
2 domates (ince doğranmış)
3 yeşil sivri biber (ince doğranmış)
2 çorba kaşığı domates salçası
Yarım demet maydanoz (ince doğranmış)

2 çay bardağı sıcak su
Tuz, kekik, kırmızıbiber karabiber
Yoğurt Sos İçin :
500 gr. Yoğurt
2 çay kaşığı tuz
2-3 diş ince kesilmiş ve ezilmiş sarımsak


© 2012 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır

Hazırlanışı :

Hamuru mayalamak için unu geniş ve cam bir kaseye eleyerek koyun ve tuzunu dökün.Unun ortasını açarak yaş mayayı ve şekeri koyun.1 bardağa yakın ılık suyu azar azar ilave ederek ve  ortadan başlayarak yoğurun.Etrafındaki undan azar azar alarak yumuşak ve ele yapışmayan bir hamur elde edene kadar yoğurmaya devam edin.Yoğurduğunuz hamuru ılık bir ortamda (bunun için fırının içini hafifçe ısıtıp kapattıktan sonra kullanabilirsiniz) üstü kapalı olarak 30-40 dakika kadar mayalayın.

Kıymalı harcı hazırlamak için, soğanı ve biberleri zeytinyağında 5 dakika soteleyin. Kıymayı ekleyip 5 dakika daha pişirin ve domatesleri ilave edin. Domatesler harçla iyice karıştığında domates salçasını ve suyunu koyun. Bütün malzemeyi karıştırıp kısık ateşte 10-15 dakika pişirin. Son olarak tuz, karabiber,kırmızı biber ve maydanoz ekleyin ve sıcaklığını muhafaza ederek şebitleri hazırlamaya başlayın.

© 2012 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır

Mayalanarak kabarmış olan hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparın. Her bir parçayı merdane ve çok az un yardımıyla servis tabağı büyüklüğünde ince açın.
Açtığınız hamurları, saçta ya da tavada yağsız olarak arkalı önlü 1-2 dakika kızartın.Kızaran hamuru servis yapacağınız tabağa alın ve üzerine hazırladığınız kıymalı harçtan 2-3 çorba kaşığı koyarak heryerine eşit şekilde yayın.

Pişen her şebit hamurunu diğerinin üzerine koyup servis yapana kadar kapalı bir kapta muhafaza edin.Böylelikle kendi buharlarında yumuşak ve sıcak kalmalarını sağlayabilirsiniz.

Bütün hamurlar bittiğinde kıymalı yağlamayı dörde kesin. Yoğurt sosu için, yoğurdu tuz ve sarımsak ile 1 dakika çırpın ve hepsini birlikte servis masasına koyun.Herbir yağlamaya 1 çorba kaşığı yoğurt gelecek şekilde servis yapın.
© 2012 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır


Afiyet Olsun

Funda Yüce Gomez Solis
© 2012 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır

2 yorum:

Unknown dedi ki...

en sevdiğim tatlardandır özellikle süzme yoğurtla harika olur ellerinize sağlık

Funda dedi ki...

Tesekkur ederim =) sevgiler

Yorum Gönder