15 Aralık 2010 Çarşamba

İspanyol Böreği Ton balıklı Empanada


© 2010 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır

http://benimyemekkitabim.blogspot.com.es/

Empanada, içi çeşitli malzemelerle (peynir, ıspanak, kıyma, ton balığı, jambon, deniz mahsülleri sığır eti veya tavuk eti) doldurularak yapılan bir tür börektir.

Anavatanı İspanya olmakla birlikte, Portekiz ve Latin Amerika ülkelerinde de bilinir ve değişik çesitlerde yapılarak sıkça tüketilir.

Empanada´nın kökeni Camino de Santiago hacıları tarafından bahsi edildikleri 10. yüzyıldan 13. yüzyıla kadar geriye takip edilebilir. En eski belgelerden biri, bir empanada tasvrini içeren Santiago de Compostela Katedrali'nin 12. yüzyıla ait Pórtico de la Gloria 'sının bir kabartmasıdır. Bir diğeri ise hemen yanında bulunan Palacio de Gelmírez 'de görülür.
 
© 2010 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır
İlk olarak İspanya´nın Galicia bölgesinde yapılmaya başlanan ve bugün bütün ülke çapında ünlü olan empanadayı birçok pastane ve fırında bulmak mümkündür. İspanyol empanadası, yarıçapı yaklaşık 30 cm olan daire şeklinde ya da tüm tepsiyi kaplayacak şekilde yapılır.Galicia'da empanadanın daha küçük, yarımay şeklinde versiyonları da bulunur ki bunlar orada ¨Empanadillas¨ olarak adlandırılır.

Mayalı yada normal hamurla yapılan empanadada, temel dolgu malzemesi olarak, paprika biber, domates ve soğan kullanılır ve istenilen iç ilave edilir.İspanya'da ton balıklı empanadaya daha çok rastlanır.

8 kişilik :

Malzemeler :

Hamur için :

600 gr. elenmiş tam buğday unu
10 gr. instant kuru maya
200 ml. zeytinyağı
200 ml. ılık su
1,5 tatlı kaşığı tuz

Harç için :

300 gr. ton balığı konservesi
3 orta boy kuru soğan (yarım ay şeklinde doğranmış)
3 domates (ince doğranmış) mevsimi değilse 3-4 çorba kaşığı salça ilave edin
1 büyük kırmızı biber (mevsimindeyse)
3 yumurta (Biri üzerine sürülecek diğer ikisi haşlanmış)
1 çay bardağı zeytinyağı
Tuz

© 2010 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır

Hazırlanışı :

Unu tezgaha eleyerek koyun ve ortasını açın.Suyunu ve mayasını ekleyip yoğurmaya başlayın.

Zeytinyağını ve tuzunu ilave edip yoğurmaya devam edin.
 
© 2010 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır
15-20 dakika kadar yoğurup homojen bir kıvama getirdiğiniz hamuru, üstü kapalı olarak ılık bir ortamda en az 20-25 dakika vaktiniz varsa 1 saat kadar mayalandırın.
 
© 2010 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır
Bu arada iç harcı hazırlayın.

Böreğin iç harcı için, soğanları zeytinyağında 5 dakika soteleyin.Biberleri ekleyip 2 dakika kavurun.Domatesleri de ilave edip suyunu çekene kadar pişirerek ocağı kapatın.

Ton balığını ve haşlanmış yumurtaları küçük parçalar halinde ilave edin ve harcı karıştırın.

© 2010 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır
Mayalanan hamuru ikiye ayırın ve ilk parçayı fırın tepsisi büyüklüğünde açıp fırın kağıdı serdiğiniz tepsiye serin.

© 2010 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır
Üzerine ton balıklı harçtan koyun ve her yerine yayın.
 
© 2010 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır
Diğer hamuru da aynı sekilde açarak tepsideki hamurun üstünü kapatın.Alt kenarları üste doğru çıkarıp bastırarak kenarları kapatın.

© 2010 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır
Böreğin üzerine çırpılmış yumurta sarısı ve biraz zeytinyağını karıştırıp sürün.

© 2010 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır
 200 derece önceden ısıttığınız fırında 10 dakika pişirin.

Fırının ısısını 180 dereceye indirin ve 30 dakika daha pişirin.

© 2010 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır
Empanadanızı sıcak veya soğuk servis edebilirsiniz.

© 2010 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır
 Funda Yüce Gomez Solis

© 2017 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder